Nytt system for innfesting av utforinger

Talgø var på plass på den store byggevaremessen Bygg Reis Deg på Lillestrøm for å lansere en revolusjonerende nyhet: G-FIX – system for innfesting av utforinger ved hjelp av klips, uten boring og skruing.

G-Fix består av utforinger med spor på baksiden og klips som brukes i hjørnene.
G-Fix består av utforinger med spor på baksiden og klips som brukes i hjørnene.

Systemet gir økt fleksibilitet og halverer monteringstiden. I tett relasjon med byggevarekunder, proffkunder og leverandører har ekspertise, erfaring og mangeårig jobb ledet fram til dette nyskapende produktet som Talgø med stolthet står bak, fremgår det av en pressemelding fra Talgø.


Georg Aune hos Talgø har vært med på å utvikle systemet. I samarbeid med produsenten har man jobbet seg frem til den endelige utgaven av klips og utforinger, som også er patentert og dermed beskyttet mot kopiering.


– Skal du kjøpe dette systemet, må du ta kontakt med oss, smiler Georg Aune og forklarer hvordan man har sirklet seg inn mot produktet.


Utforing i utvikling

Talgø har i en årrekke levert et bredt sortiment av utforinger og vært igjennom alle styrker og svakheter med de ulike typene foringer. På 80-tallet var foringer i ubehandlet heltre det mest vanlige, men med mer isolasjon i folks boliger kom kravet om bredere utforinger, men det ga utfordringer med kuving og krymping. Derfor ble limtre med friskkvist furu mer vanlig.


På 90-tallet gjorde ferdigmalte karmer og listverk sitt inntog i byggevaremarkedet, og kravet om ditto utforinger kom raskt på banen. Friskkvisten gjorde ferdigmalingen vanskelig pga. gjennomskinn. Dermed så man seg om etter andre materialer enn furu. Nå var det duket for utforinger i MDF. Dette er en stabil plate godt egnet for maling, men utover 2000-tallet opplevde leverandørene en god del reklamasjoner pga. fuktgjennomtrenging og for dårlig overflate. Løsningen ble en foliert utforing som eliminerer fuktproblemet, men som fortsatt er krevende i montering og lett sprekker i endene ved skruing. Snekkerne ropte på furua, og tilbake på markedet i forbedret utgave som kvistren, malt furu, foretrekkes denne nå av mange. Furu er likevel langt dyrere enn MDF. De bredeste furuforingene har fortsatt problematikk med krymp og kuv, og innfestingen er tidkrevende og krever stor nøyaktighet.


– Det var i dette skjæringspunktet vi satte oss ned for å tenke, forteller Aune. Vi visste at overflaten til den folierte utforingen var uovertruffen. Vi har solgt 2,4 mill. løpemeter av dette produktet i åtte år uten en eneste reklamasjon. Hvordan kunne vi videreutvikle dette slik at den ble enklere, raskere og montere, men fremdeles oppnå et topp resultat?


Løsning for både hobbysnekker og proff

– Svaret ble G-FIX. En vinkelformet klips samt tilhørende folierte utforinger med utfreste spor som klipsene passer inn i. Systemet er så enkelt i bruk at det senker terskelen for hobbysnekkeren til å kunne gjøre jobben selv med topp resultat, forteller Aune. Samtidig er tidsgevinsten av vesentlig betydning for proffen. Du slipper kravet til pinlig nøyaktig kapping, og all boring og skruing. Dermed er også MDF-ens sprekkproblematikk eliminert. Våre tester viser at monteringstiden halveres med G-FIX-systemet. Til slutt gir også klipsene mulighet til å justere under montering i karm, for å tilpasse utforingene eksakt. Klipsene sikrer også en jevn framkant slik at det ikke blir gliper mot listene.


– Responsen på Bygg Reis Deg var helt super, fortsetter Aune. – Det var fullt med folk på standen og alle som var der, ga uttrykk for at de synes produktet virker utrolig smart. Vi demonstrerte, forklarte, viste demofilm og delte ut vareprøver og brosjyrer. Det var en klar tilbakemelding fra proffkundene; dette vil vi ha!


– Produktet er nå kommet ut i markedet. De første prosjektordrene er blitt levert og veldig godt mottatt. Hele sortimentet ligger lagerført på Vinstra, klart for utsending.


 
NoAd