Wallenberg-prisen til NCC-forsker

Årets pris fra Marcus Wallenberg Foundation er tildet professor Derek Gray ved McGill University i Montreal. Han får prisen for sin pionérinnsats innen studier av nanokrystallinsk cellulose (NCC), fremgår det av en pressemelding fra Wallenberg-stiftelsen.

Professor Derek Gray er tildelt årets Wallenberg-pris. (Foto: Kevin Lamoureux)
Professor Derek Gray er tildelt årets Wallenberg-pris. (Foto: Kevin Lamoureux)

Gjennom sin forskning har professor Gray vist at cellulosekrystaller i vannsuspensjon spontant innretter seg i et spesifikt mønster, som igjen skaper unike optiske egenskaper. I likhet med de tynne vingene til en bille, kan film av nanokrystallinsk cellulose forandre farve avhengig av vinkelen de blir sett fra.


Denne oppdagelsen til professor Gray har utvidet grensene for bruk av skogsråstoff, og dermed skapt et potensiale for en ny serie produkter fra skogindustrien. Grays forskning har inspirert forskere over hele verden til å intensivere sine studier av nanocellulose og dens mulige anvendelser. Forskning rundt NCC vil bane veien for helt nye forretningsmuligheter for skogbasert industri, alene eller i samarbeide med andre sektorer, heter det i pressemeldingen fra Wallenberg-stiftelsen.


Les mer om pristildelingen her.


 
NoAd