Tre i fokus hos byggefagpressen

Bruk av trevirke i byggebransjen er sentrale emner i nyeste utgaver av de to ledende byggefagtidsskriftene, Byggmesteren og Byggeindustrien. Førstnevnte har bruk av massivtre som tema, med blant annet en reportasje om bygging av idrettshall i massivtre. Byggeindustrien har en 10-sides seksjon om tre og trekonstruksjoner.

I Rollag i Buskerug bygges nå en idrettshall der limtre og massivtre er hovedmaterialer. (Foto: Joakim Dørum)
I Rollag i Buskerug bygges nå en idrettshall der limtre og massivtre er hovedmaterialer. (Foto: Joakim Dørum)

I Byggmesterens reportasje om ny idrettshall som bygges i Rollag, Numedal, påpekes det at massivtreløsningen koster bare drøyt halvparten av tidligere prosjekter kommunen har arbeidet med. Det legges vekt på at man har brukt enkel konstruksjon og enkle verktøy, der limtre og massivtreelementer har en nøkkelrolle. Det påpekes også at bruk av tre er i samsvar med lokal byggeskikk og tradisjon.


I en annen reportasje i samme utgave beskrives bruk av elementproduksjon som gir kortere byggetid og bedre kontroll. Her er det den lokale byggmesteren som selv har stått for produksjon av elementene.


Byggeindustrien har en rekke reportasjer om bruk av tre, og har blant annet besøkt flere aktører i bransjen, som Marnar Bruk, Bergene Holm og Moelven Limtre. Fagbladet omtaler også de såkalte «Pentagon-boligene» i Ås, to identiske åtteetasjes blokker med 254 studentboliger. Disse er nå under bygging og blir Norges høyeste bygg i massivtre.


Denne saken vil bli oppdatert med lenker til pdf-versjoner av de respektive blad. Reportasjen om idrettshallen i Rollag vil dessuten bli publisert i neste utgave av Skogindustri på papir.


 
NoAd