Stor usikkerhet for trelastindustrien i Europa

Hovedbudskapet i presentasjonene under den åpne delen av Softwood Conference i regi av den europeiske sagbruksorganisasjonen (EOS) var at det fortsatt råder stor usikkerhet rundt markedsutviklingen og at det vil ta tid å gjenopprette det europeiske markedet for trelast.

Fra Norge deltok administrerende direktør Knut Fjulsrud i Treindustrien (t. v.) og markedsdirektør Arthur Selvig fra Moelven Timber.
Fra Norge deltok administrerende direktør Knut Fjulsrud i Treindustrien (t. v.) og markedsdirektør Arthur Selvig fra Moelven Timber.

Likevel mente sjeføkonom Annika Winsth fra Nordea Bank at det er registrert viktige positive signaler. Det mest negative er situasjonen for landene rundt Middelhavet. – Det vil ta minst ti år å komme tilbake til normale forhold der, mente hun.


Et av de positive signaler er at vedenshandelen er på topp. De større EU-landene vil få økt vekst neste år. Utfordringen er likevel at den store usikkerheten gjør at investorene ikke tør å satse pengene sine og at bankene er restriktive med utlånene. Dette går særlig ut over byggebransjen, som er avhengig av at folk har tro på fremtiden.


Winsth fastslo ellers at i Norden er norsk økonomi på topp, mens danskene sliter. Finland og Sverige står overfor store utfordringer. Hun mente at ny vekst vil komme, men det vil ta tid og by på store utfordringer underveis.


 
NoAd