Landbruks- og matministeren imponert over Borregaard

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk fikk lære mer om produksjon av biodrivstoff og avanserte polymerer basert på tre da han besøkte Borregaard i Sarpsborg tirsdag 16. juni.


- Jeg er imponert over det jeg har sett her i dag, sa landbruks- og matministeren ved avslutning av besøket, heter det i en pressemelding fra LMD.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk lærer mer om avanserte prosesser for å la tømmer erstatte olje som industsriråstoff. Her sammen med administrerende direktør Per Sørlie. Foto: LMD
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk lærer mer om avanserte prosesser for å la tømmer erstatte olje som industsriråstoff. Her sammen med administrerende direktør Per Sørlie. Foto: LMD–Stortingsmelding nr. 39 om landbruket og klimautfordringene slår fast at regjeringen vil bidra til teknologiutvikling og kunnskapsproduksjon relatert til andregenerasjons biodrivstoff fra trevirke. I den forbindelse besøkte Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk Borregaard i Sarpsborg for å studere nærmere selskapets avanserte virksomhet innen bioraffinering.


Biodrivstoff fra trevirke
Bakgrunnen for Brekks besøk var i første rekke å få et innblikk i den delen av virksomheten som omhandler drivstoffproduksjon basert på trevirke. Årlig produserer bedriften 20 millioner liter etanol basert på sulfittavlut fra gran. Deler av produksjonen går til å drifte Ruters busspark i Oslo.


Med tømmer som råstoff framstiller selskapet avanserte og bærekraftige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter. Borregaard har også sterke posisjoner innen tilsetningsstoffer, finkjemikalier og energi.


Borregaard har i over 100 år framstilt både cellulose og andre kjemiske komponenter basert på tømmer. Selskapet er globalt, men har hovedkontor i Sarpsborg. Det er også her det aller vesentligste av Borregaards forskning og utvikling drives. Produksjonen er blant verdens aller mest avanserte bioraffeneri.


 
NoAd