Metsäliitto planlegger biodieselfabrikk

2009.06.04 Den finske Metsäliitto-gruppen, som blant annet er hovedeier i M-real, Metsä Botnia og Metsä Tissue, planlegger å bygge en biodieselfabrikk i Østersjø-området sammen med det finske bioenergiselskapet Vapo. Man undersøker blant annet en lokalisering i Sverige, melder papernet.se.


Metsäliitto-konsernet og Vapo kartlegger i et felles prosjekt om det finnes forutsetninger for å etablere en fabrikk for produksjon av skogbasert bobrensel i Østersjø-regionen. I prosjektet vurderes både de forretningsmessige forutsetningene og forskjellige alternativ for lokalisering av fabrikken. Mulige steder som karlegges er Kemi og Äänekoski i Finland, Jönköping i Sverige og Kunda i Estland. På disse stedene skal man gjøre en analyse av miljøkonsekvensene. Dessuten vil partene også kartlegge eventuelle andre lokaliseringsalternativ.

    - Biobrensel er et utviklingsalternativ som vi vil granske nærmere, sier Kari Jordan, konsernsjef i Metsäliitto.

    Kartleggingen beregnes å pågå i ca. ett år. Om partene deretter beslutter å investere i en fabrikk, kommer det til å bli etablert et separat selskap, der Metsäliitto-konsernet og Vapo skal eie 50 prosent hver.

    Vapo er en ledende leverandør av lokale og biobaserte brensler, elektrisitet og varme. Selskapet var inntil nylig eiet av den finske staten og Metsäliitto, men i begynnelsen av mai opplyste Metsäliitto at man selger sin 49-prosentandel i Vapo til et konsortium som ledes av EPV Energia Oy for 165 millioner euro.

(papernet.se)


 
NoAd