Kebony erstatter teak i båter

2009.03.13 Kebony fremstår som et fullgodt alternativ til teak, og mange båtprodusenter har valgt å legge Kebony istedenfor teak, hevder Kebony i en pressemelding. På «Sjøen for Alle» vil norske båtprodusenter vise frem Kebony båtdekk.
Eksempel på bruk av Kebony i båtdekk, der man ofte har brukt teak. (Foto: Kebony)
Eksempel på bruk av Kebony i båtdekk, der man ofte har brukt teak. (Foto: Kebony)


Teak har utmerkede egenskaper som har gjort det til førstevalget innenfor båtdekk, hvor kravene til materialets egenskaper er høye. Rovdrift på teakskogene og det burmesiske regimets bruk av inntektene fra teak har ført til at det er et stort behov for å finne mer bærekraftige materialer innenfor båtindustrien. Etter å ha blitt testet over en periode på nesten tre år, er resultatet at Kebony er et fullgodt alternativ til teak, både egenskapsmessig og estetisk.

Kebony er blitt lagt på en rekke båter i Norge. NB Marine, Polar og Aquamarine ved Blakstad vgs vil vise frem sine båter med Kebony båtdekk på «Sjøen for Alle». Andre båtprodusenter som har lagt eller skal legge Kebony båtdekk, er Windy, Solvik, Riviera og Viknes. Videre vil båtdekk produsenten Sandøy Båtdekk vise frem Kebony på sin stand på «Sjøen for Alle».

– Utskiftning av teak på våre båter er i tråd med våre miljømålsetninger, og Kebony er et alternativ vi ønsker å satse på, sier Geir Rune Kleiv i Polar Boats AS. Foruten Kebony båtdekk, har Polar-båten elektriske motorer som også understreker miljøprofilen.

– Vi har nå snart tre års erfaring med Kebony innenfor båtdekk. Kebony har et flott utseende, og har egenskaper som er fullgode med teak. Vår erfaring er også at Kebony på noen områder overgår teak. Kebony har bedre slitestyrke og er lettere å rengjøre, sier Jarle Kristoffersen, Sandøy Båtdekk. Sandøy Båtdekk produserer ca. 75% av alle båtdekk som lages i Norge.

– Det er bra at det kommer alternativer. Båtindustrien har nå ingen unnskyldning for ikke å kutte ut teak og annet tropisk tømmer, sier Solveig Firing Lunde, kampanjekoordinator i Regnskogfondet. Kebony fremstilles i en prosess, som er et resultat av mange års forskning og utvikling ved høyt respekterte norske og internasjonale forskningsinstitusjoner. Kebony oppnår tilsvarende stabilitet og holdbarhet som teak. Materialet er hardere og dermed mer slitesterkt enn teak, samtidig som det tiltrekker seg mindre smuss og er dermed lettere å holde rent enn teak. Foruten i Norge, får materialet god oppmerksomhet internasjonalt, og selskapet får løpende henvendelser fra båtprodusenter fra hele verden.
 
NoAd