Slutt for Hurum Paper Mill

Maskinfører Torbjørn Jacobsen fikk den sure jobben med å trykke på knappene for å stoppe PM3 på Hurum fredag 19. desember. Papirproduksjonen ved Hurum Paper Mill er dermed historie. Det var samlet mye folk i maskinsalen den formiddag, da den siste av fabrikkens to papirmaskiner skulle stanse for siste gang. For nå var alle enige om at det var aller siste gang at fabrikken produserte papir.


- Med avslutningen av papirproduksjonen på Hurum er 101 års treforedlingsvirksomhet på Sagene brakt til en ende, skriver administrerende direktør Ivar Thun i en siste julehilsen fra Hurum Paper Mill. - Det er selvsagt beklagelig for alle ansatte som mister jobbene og for den miljøaktiviteten vi bedrev, men jeg håper det er mulig å finne nye og spennende oppgaver for de Hurum-ansatte. Miljøaktiviteter i Norge tror jeg dessverre er illusorisk å drive industrielt, men innsamling og sortering for at andre land skal bruke råvarene, håper jeg er mulig også i framtida, skriver Thun.

Vemodig produksjonsstans
Maskinfører Torbjørn Jacobsen har 19 års fartstid i fabrikken. Med andre ord har han fått med seg alle urolighetene etter årtusenskiftet. Han har vært med på å stanse maskinen i lignende situasjon tidligere, men det har aldri vært noen selvfølge at fabrikken skulle i gang igjen, selv om det har skjedd flere ganger.

- Det var rart og vemodig å skulle stanse PM 3 for siste gang. Jeg tenker på alle timene jeg og mine kolleger har lagt ned her, ikke minst med tanke på hvor stort engasjement vi har hatt i å få frem nye papirvarianter på maskinen, sier en ettertenksom Torbjørn Jacobsen. Han innser at papirarbeiderens tid er forbi på Sagene.
Det siste papiret som ble produsert, var maskeringspapir til det tyske markedet, 100 prosent basert på resirkulerte drikkekartonger.

Håpet på større tålmodighet
Maskinfører Øystein Wibe satt i en engasjert og pessimistisk samtale med Jacobsen, etter stansen. Wibe hadde mange år bak seg som maskinfører på PM 7 ved Norske Skog Follum, da han takket ja til å begynne i ny jobb på Hurum i fjor høst.

- Jeg angrer forsåvidt ikke. Jeg ville ha gjort det samme om igjen, sier Wibe, men det jeg er skuffet over, er at eieren kastet inn håndkleet etter bare ett år. Han tviler på om gjenopplivningsforsøket ble gjort grundig nok.

Wibe og mange andre visste at Hurum Paper Mill ville bli en tapsbedrift i startfasen, ja kanskje i nærmere tre år. Ledelsen ved bedriften var også av samme mening.

- Salgsapparatet har sviktet!
Begge maskinførerne konstaterer at investor Atle Brynestad hadde en klar visjon for bedriften. Men i dag er de ganske sikre på at forsøket på å få til lønnsom drift ble litt for halvhjertet.

- Generelt må jeg si at vi har hatt et salgsapparat som har sviktet. På salgssiden har vi stått svakt, og da må det gå som det går, sier Wibe. Brynestads personlige engasjement lå i troen på miljøprodukter, og at fabrikken var den rette til å lage disse. Wibe og Jacobsen så Brynestad bare en gang i bedriften, etter at han gikk inn for å gjenreise den.

Juletallerken og allsang
Etter selve maskinstansen var det juleavslutning, med eget sanghefte for dagen. Det ble servert juletallerken, kake og kaffe. - Vi må prøve å skape litt hygge oss i mellom, selv om denne dagen er veldig trist, sa personalsjef Pia G. Nordhagen til Drammens Tidende.

(Artikkelen er i hovedsak basert på en artikkel publisert på dt.no ved journalist Reidar Heieren.)

 

 

 

 


 
NoAd